امروزه در همه جوامع، شاهد پیشرفت چشمگیر فناوری و روشهای مختلف برقراری ارتباط هستیم. یکی از این روشها که قابلیت ارتباط با افراد مختلف و حتی ناشناس را در اختیار ما قرار میدهد، شبکههای اجتماعی و فضای مجازی است. همانطور ک میدانید، شبکههای اجتماعی، با گذشت زمان گستردهتر شده و قابلیتهای زیادی را دارا میشوند. از طرفی ظهور این شبکههای اجتماعی و مجازی در تلفن همراه هوشمند، نشان دهندهِ روند رو به افزایش استفاده از این شبکهها است. که روز به روز در بین اعضای جامعه محبوبتر میشوند.
تخلفات سایبری
شبکههای اجتماعی و فضای مجازی، در کنار مزایای خود، مِن جمله استفاده از نکات آموزشی در همهِ زمینه ها، کسب درآمد، برقراری ارتباط با افراد در دورترین نقاط ممکن و ... معایبی هم دارا هستند. برای مثال استفاده مداوم و نادرست از این شبکهها، تاثیرات مخرب و جبران ناپذیری را بر روی فرهنگ جامعه، سبک زندگی افراد، ارزشها و نظامهای اجتماعی بر جای میگذارد. همچنین باعث دگرگونی و سست شدن پایهها و نهادهای فرهنگ یک جامعه میشود و افراد را به سمت زندگی مجازی سوق میدهد. درصد بیشتر کسانی که از شبکههای اجتماعی استفاده میکنند، نوجوانان و جوانان هستند. از آنجایی که این دسته از افراد در شرف ورود به جامعه هستند و قابلیت تاثیر پذیریِ زیادی دارند، بیشتر تحت تاثیر این شبکهها قرار میگیرند. علاوه بر آن زندگی خود را بر پایههای دنیایِ دروغین فضای مجازی بنا میکنند.
به جرات میتوان گفت یکی از بزرگترین مشکلات فضای مجازی، تخلفات و زورگیریهای سایبری است. افرادی که سواد لازم استفاده کردن از فضای مجازی را ندارند، مورد هدف سودجویانِ فضای سایبری قرارگرفته و باعث سوء استفادههای زیادی از این افراد میشوند. برای مثال، کسانی که با نشر کردن اطلاعات غلط و اخبارهای دروغین، افراد را تحت تاثیر قرار میدهند و با گرفتن اندکی اطلاعات، آنها را هک میکنند و دست به دزدیدن مبالغ موجود در کارتهای بانکی افراد میزنند یا عکسهای شخصیشان را در فضای مجازی به اشتراک میگذارند. کلاهبرداریهای گوناگونی اتفاق میافتد. تحریک و تشویق نوجوانان و جوانان به دستیابی به محتویات سایتهای مستهجن و مبتذل، تنها یک گوشه از ترفندها و تخلفات فضای سایبری است. متاسفانه افراد زیادی درگیر این مشکلات و کلاهبرداریها میشوند.
همانطور که گفتیم، افرادی که سواد و آگاهی لازم برای استفاده از شبکههای اجتماعی را ندارند، در دام این کلاهبرداران میافتند. همچنین خسارتهای زیادی را تجربه میکنند. برای جلوگیری و کاهش این تخلفات، بهتر است که ابتدا قوانین و روشهای استفاده از فضای مجازی را به صورت کامل بدانیم. سپس اقدام به استفاده از این شبکهها کنیم. از طرفی اگر مورد سوء استفاده قرار گیریم، حتما و بدون اتلاف وقت پلیس فتا در جریان بگذاریم تا از اتفاقهای ناخوشایند پیشگیری شود. با این کار تعداد تخلفات سایبری کاهش یابد. باید به فرزندان خود روش درست استفاده کردن از این فضا را بیاموزیم تا درگیر این معضلات نشوند و باشد که شاهد کاهش و اتمام این جرائم باشیم.